Schrijf een pakkende reclametekst

Tips voor het schrijven van een pakkende reclametekst
23 januari 2012

Schrijf een pakkende reclametekst

categorie: tips

Tips voor het schrijven van een pakkende reclametekst

Mijn vriend werkt in een wijnhandel. Zo’n twee, drie keer per maand duwt zijn baas hem een advertentietekst voor z’n neus. Of hij ‘m “even wil nakijken want dan kan ie naar de krant”. Herkenbaar? Dan hoef ik jou niet te vertellen dat het schrijven van een pakkende reclametekst lastig is. Voordat bij de gedachte aan het schrijfwerk alleen al het zweet je uitbreekt: redding is nabij. Hieronder lees je een aantal handvatten voor het schrijven van een reclametekst die écht aankomt en overtuigt. Doe er je voordeel mee.

Denk vanuit de doelgroep

Voor wie schrijf je? Met die vraag begin je. Zonder een helder in kaart gebrachte doelgroep, heeft je reclametekst geen kans van slagen. Heb je de leeftijd, het geslacht, de interesses, de persoonlijke situatie en/of werkomstandigheden van je publiek helder? Dan weet je nu vast ook wat ze graag willen lezen. Bedenk wat jou zou prikkelen als je één van hen was.

Neem de tijd voor de titel

Maak je lezer nieuwsgierig met een pakkende titel. Geef aan welk voordeel de lezer kan behalen. Zorg er wel voor dat je titel ook de lading van je tekst goed dekt, opdat mensen niet met verkeerde verwachtingen aan je tekst beginnen en als gevolg daarvan in teleurstelling afdruipen.

Noem de voordelen voor de lezer

Over voordelen gesproken: een advertentie is vaak niet lang van stuk. Zorg ervoor dat je de voordelen voor de lezer effectief bespreekt. Houd je tekst dus kort en focus je op het voordeel voor de klant.

Gebruik de juiste (reclame)woorden

Ze lijken bijna leeg te zijn als het om de betekenis gaat maar hun effect is groot: woorden als nieuw, gratis, eenmalig en tijdelijk (intensiveerders) zetten de lezer aan tot actie.

Houd je zinnen kort

Korte zinnen doen het goed in reclameteksten. Lange zinnen lijken bijna niet gelezen te worden: snelheid en gemak staan voorop als het om reclameboodschappen gaat.

Besteed aandacht aan je slotregels

Een duidelijke call to action aan het einde van je reclametekst zal je lezer aanzetten tot actie. Gebruik een duidelijk slot dat de lezer bevestigt in zijn neiging om voor jouw product of dienst te kiezen. Vertel, bijvoorbeeld, nog even waar je bedrijf voor staat en spoor de lezer in de laatste regel aan om voor jouw product naar de winkel te gaan.

Laat je advertentietekst controleren door een ander

Als je lang bezig bent met een tekst, zie je op den duur je eigen fouten niet meer. Het is dan verstandig om de tekst een poosje weg te leggen en er op een later tijdstip weer naar te kijken. Heb je daar geen tijd voor? Laat dan een ander de reclametekst nakijken op aantrekkelijkheid, kromme zinnen en taalfouten. Zo haal je zeker meer uit je advertentie!

tag: reclametekst