Taalgebruik eindexamens te moeilijk?

taalgebruik eindexamens te moeilijk?
30 mei 2014

Taalgebruik eindexamens te moeilijk?

categorie: taalkwesties

Afgelopen week trok dit bericht mijn aandacht. Eindexamenkandidaten die klagen over het gebruik van moeilijke woorden in examens. Eerste gedachte: “Waar gaat het heen, waar gaat het heen met de algemene ontwikkeling?” Maar dan komt de twijfel: kun je het die scholieren kwalijk nemen dat ze sommige woorden niet kennen? Is er een gat tussen het opleidingsniveau (op school en in de maatschappij) en hetgeen eigenlijk van de scholieren wordt verlangd? Misschien wordt het in de praktijk niet eens meer van de studenten in de dop verlangd dat ze bepaalde ‘moeilijke’ woorden kennen.

Woordenboeken

Over welke woorden hebben we het nu? ‘Kanttekening’, bijvoorbeeld. Scholieren zochten de definitie bij ‘kan-tekening’ in het woordenboek. Ja, ze hebben dus een woordenboek bij de hand. Een Nederlands woordenboek is toegestaan bij alle examens, volgens mij. Maar nu is niet het probleem dat ze de betekenis niet kennen – daar is immers een oplossing voor, maar vooral dat ze niet met het woordenboek om weten te gaan. Of niet goed lezen. Lijkt mij.

Woordjes leren

Het treft mijn hart wel hoor, dit soort berichten. Als Neerlandica lees je toch liever niet dat een vwo’er klaagt over het gebruik van ‘partieel’. En ik ben zelf nog niet bepaald overjarig en kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen dat er jongeren zijn die het woord ‘melancholisch’ niet kennen of die nog nooit geleerd hebben wat een ‘beurskrach’ is. Dat leerde ik juist op school. Maar nogmaals: ligt dat aan onderwijs of aan de algemene ontwikkeling? Ik neig toch naar het laatste. En dan vind ik dat die leerlingen zelf voor het grootste deel verantwoordelijk zijn. Dus hoppa, jongens: elke dag tien woorden uit de Van Dale leren. Moet je opletten wat een woordenschat je hebt tegen het einde van je studie.